UX Design

Wat is UX design? Vrij vertaald betekent user experience (UX) gebruikerservaring. Oftewel, de ervaring die iemand heeft wanneer hij software of hardware gebruikt. Vaak wordt hierbij alleen maar gedacht aan websites of mobiele apps. Ik geloof dat echter dat UX veel meer is dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld aan dat gevoel wat je had toen je voor het eerst in je favoriete achtbaan stapte of die ene hele enge film die je uiteindelijk toch hebt afgekeken.

Allemaal prachtige herinneringen, toch? Helaas zijn lang niet alle ervaringen als een achtbaan of enge film. Hoe vaak loopt een website wel niet vast, kan je niet vinden wat je zoekt of is het toch wel heel irritant dat de lift er na vijf minuten nog niet is? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een vervelende gebruikerservaring.

Met alles wat wij doen komt (onbewust) een ervaring over het gebruik. Door goed gebruik te maken van UX design kan jij bepalen of jij (of je klanten) te maken krijgt met een ervaring van het niveau spannende achtbaan of van het niveau website die vastloopt.

UX design is een van mijn competenties als designer. Bekijk mijn Medium voor meer blogs over mijn visie op design.

UX design in mijn portfolio

Bekijk hieronder een aantal van mijn projecten waarin ik als UX designer, consultant of researcher een rol heb gehad.

Over hoe ik mijn werk doe

Over UX, hoe je het onderverdeeld en of we niet gewoon designers zijn, kun je lang discussieren. Voor het gemak zie ik mijn designwerk binnen UX verdeeld worden in twee stukken; UX research en UX design.

Wat heb ik aan UX design?

Je zult misschien denken, dat is allemaal leuk en aardig wat je zegt, maar wat heb ik nou echt aan user experience (UX) design? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Het is een goede vraag met enorm veel mogelijke antwoorden. Vraag het aan tien mensen die iets met UX doen en je krijgt tien totaal verschillende antwoorden.

In het kort helpt UX jou om je zakelijke doelstellingen te behalen door deze aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van de gebruiker. Hoe precies? Dat ligt aan de specifieke doelstellingen die je als bedrijf hebt. Eén ding is in ieder geval zeker; je gaat te maken krijgen met de ‘valley of despair’.

Wat is het UX proces?

UX staat voor gebruikersgemak. Het gevoel dat iets gewoon werkt. Dat gevoel is wat het verschil maakt voor een gebruiker om voor jou te kiezen of voor één van je concurrenten. Investeren in UX betaalt zich terug in meer tevreden klanten, meer conversie en meer omzet. Om tot dat punt te komen, moet je een UX proces doorlopen.

Het User Experience (UX) proces. Onderzoeken, analyseren, ontwerpen en testen.

Dit proces is wereldwijd bekend geworden onder de naam ‘design thinking’. Inmiddels zijn hier door designers tal van varianten op gemaakt. Zo heb ik mij door de jaren heen ook een variant eigen gemaakt. Een UX proces bestaat uit een aantal stappen. Deze stappen zijn onderzoeken, analyseren, ontwerpen en testen. Nadat je dit proces één keer hebt doorlopen, kun je spreken van een eerste ‘design iteratie’. Om tot een compleet proces te komen, wordt dit vaak nog een aantal keer opnieuw gedaan. Met elke extra iteratie kun je je product nog beter aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van je gebruikers. In theorie betekent dat dat je product beter wordt met elke iteratie die je volbrengt. Met elke iteratie zal je product dus ook meer resultaat opleveren.

UX Basis. Per iteratie dichter bij de gebruiker.

De eerste keer dat je dit proces doorloopt, leg je de basis voor een goed werkend product. Dit doe je door van te voren te onderzoeken wie de gebruiker is en waar hij voor staat.

Onderzoeken en analyseren

Wie is de gebruiker? Dit is de vraag waar het vanuit UX uiteindelijk om draait. Om de gebruiker te leren kennen, is het belangrijk om onderzoek te doen naar je gebruikers. Door verschillende type workshops en interviews te organiseren, kun je onderzoeken wie de gebruiker is, waar hij voor staat en hoe hij tegen je product aankijkt. Deze kennis is essentieel wanneer je een succesvol product wil maken waar je gebruikers echt wat aan hebben.

De uitkomsten van dit onderzoek analyseer je om tot de randvoorwaarden van je ontwerp te komen. Na je onderzoek kun je bijvoorbeeld uitschrijven hoe een gebruiker een (bestaand) product ziet. Dit wordt het ‘mental model’ genoemd. Andere essentiële randvoorwaarden die je uit je onderzoek moet halen gaan over tone-of-voice, kleurgebruik en de flow die een gebruiker door je product maakt.

Ontwerpen

Het is zover! Het daadwerkelijke tekenen begint in deze fase. Uit je onderzoek en analyse zijn een aantal zaken naar voren gekomen. Denk hierbij aan tone-of-voice, kleurgebruik of een bepaalde visuele richting waar je op wil gaan. Zo kan je ontdekt hebben dat je product zich vooral op jongeren en vrije tijd richt. Ontwerp je je product dan heel hoekig of juist rond? En welke kleuren sluiten hier het beste op aan? Dit zijn belangrijke vragen.

Testen

Tenslotte test je dit ontwerp met je gebruikers. Zo kun je ontdekken of de conclusies uit je onderzoek in de praktijk ook zo zijn. Je hebt bijvoorbeeld ontdekt dat een ontwerp waarbij de tone-of-voice heel formeel is beter aansluit op je gebruikers. Is dit in de praktijk ook zo? De resultaten van je test kun je vervolgens weer onderzoeken. Op die manier ben je weer aangekomen bij de eerste stap. Zo herhaalt het UX proces zich.

Het UX proces is iteratief

Een ongeschreven regel binnen de wereld van UX is dat je na de eerste keer dat je het UX proces doorloopt zo dicht mogelijk bij de wensen en behoeften van de gebruiker uit wil komen. In de praktijk is dit vaak nog niet meteen het geval. Om dit echt goed voor elkaar te krijgen, zijn vaak meerdere iteraties van het UX proces nodig. De eerste keer dat je het UX proces doorloopt, duurt het proces het langst. Je weet nog niet wie de gebruiker is en je weet nog niet precies welke richting je het beste op kunt gaan. Het kost tijd om dit te onderzoeken. Wanneer je dit voor elkaar hebt gekregen, heb je een goede basis gelegd om verder mee te gaan. De daarop volgende iteraties kun je steeds sneller afronden.

De geschiedenis van UX

User experience (UX) is niet nieuw. De populariteit en het gebruik van UX als ’buzz word’ is nieuw, maar het proces en idee achter UX bestaat al heel lang. Veel mensen geven de credits voor het beginnen van user experience aan Don Norman. En terecht! Hij was de eerste persoon die de term UX veelvoudig gebruikte toen hij in de jaren negentig bij Apple werkzaam was en zichzelf de titel van user experience architect gaf. 25 jaar later is de Nielsen Norman Group voorloper op het gebied van UX.

Norman zag het goed, maar was niet de eerste. Als je eeuwen terug de tijd in gaat, kom je vanzelf klassieke voorlopers van user experience tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Leonardo da Vinci, de laatste van de klassieke kunstenaars? Hij wist al heel goed wat user experience design was, ook al noemde hij het natuurlijk toen nog niet zo. Designers kunnen veel van Leonardo da Vinci leren.

UX in deze tijd

Vandaag de dag is UX oprecht ‘booming business’. Grote bedrijven investeren massaal in het neerzetten van een fantastische gebruikerservaring. Op social media (en verschillende vacaturebanken) vind je allerlei kreten die iets met UX te maken hebben. Designer, UI of UX design, developer, researcher of een combinatie van het voorgaande. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Soms vraag ik mij af of we al die rollen niet zouden moeten samenvoegen in één label – de designer. Zijn wij tenslotte niet allemaal gewoon designer?

Mocht je het toch willen splitsen, dan zijn de bovengenoemde termen vaak te verdelen over één van in totaal drie categorieën. Het zou tenslotte geen UX zijn als niet nagedacht is over hoe je al deze informatie op een makkelijke en begrijpbare manier bij je doelgroep krijgt. Maar dat ter zijde. Deze categorieën zijn onderdeel van de zogenaamde UX design driehoek.

Tips

UX design is nieuw. Dat betekent dat hier enorme kansen liggen. Helaas betekent dat ook dat nog lang niet iedereen bekend is met wat UX is en hoe je die kansen kunt pakken. Om je hierbij te helpen, heb ik een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Deze tips hebben mij en mijn proces enorm geholpen. Ik hoop dat ze hetzelfde kunnen betekenen voor jou.

Combineer storytelling en design voor een betere gebruikerservaring.

Als mensheid zijn wij altijd liefhebbers geweest van goede verhalen. Elk goed design vertelt een verhaal. Sterker nog, je kunt storytelling gebruiken om een sterk(er) design neer te zetten.

In het nieuws

De vouwbare telefoon. Doorbraak of gimmick?

Het is eindelijk zover. Na maanden van geruchten heeft Samsung vorige week zijn eerste vouwbare telefoon aangekondigd. De Samsung Galaxy Fold is een feit. Andere telefoonmakers volgden snel. Zo hebben ook Huawei en Oppo een vouwbare telefoon laten zien. Hebben we te maken met een doorbraak op het gebied van de mobiele telefoon? Of is een vouwbare telefoon niet meer dan een nice-to-have gimmick?