Wat is UX

Laten we bij het begin beginnen. Wat is UX eigenlijk? Wat heb ik er aan? En wanneer? Dat en nog veel meer over UX ga ik in dit uitgebreide artikel samen met jou bespreken.

Wat is UX?

Inhoudsopgave

Wat is UX

UX staat voor user experience en draait om het maken van een optimale gebruikerservaring voor de gebruikers van jouw dienst of product. Dit kan onder andere gaan om een website of app, maar ook om de interface van een machine in een fabriek.

Het optimaliseren van de gebruikerservaring wordt gedaan door een user experience designer. Deze UX designer is creatief opgeleid en heeft ervaring in UI design, UX onderzoek en design thinking. Een UX designer kan meestal niet programmeren.

Hoe word ik een UX designer

Je kunt op meerdere manieren een UX designer worden. De meest traditionele manier in Nederland is om een UX design opleiding te volgen. Tijdens deze opleiding leer je de basis van het UX vak en doe je, in het geval van een HBO opleiding, ervaring op tijdens een meeloop- en afstudeerstage.

Zodra je die opleiding hebt afgerond, ben je nog één stap verwijderd van het worden van een UX designer. En dat is het vinden van een baan in UX. Zorg dat je je goed voorbereidt, want tijdens je sollicitatie kun je goed getest worden.

Of je nu een baan hebt of niet, je bent nooit uitgeleerd als UX designer. Je kunt je kennis over het vak op allerlei manieren up-to-date houden. Zo zou je bijvoorbeeld een aantal boeken over UX design kunnen lezen of een UX cursus kunnen volgen.

Een dag in het leven van een UX designer

Het werk van een UX designer is veelzijdig. Geen dag is hetzelfde. De afgelopen jaren heb ik dagen gehad waarin ik heel het land afging om werkbezoeken te doen voor UX onderzoek.

De dag erop zat ik voor de verandering heel de dag in Figma en Sketch te werken aan het prototype. Dat doe ik op mijn laptop die ik specifiek heb uitgekozen voor designwerk. Werken aan het optimaliseren van een e-commerce website komt ook nog wel eens voor.

Nogmaals, geen dag is hetzelfde. Bekijk daarom mijn overzicht van werkzaamheden tijdens een normale dag uit het leven van een UX designer.

UX tips

Sta je op het punt om een nieuw UX project te beginnen? En kun je wel wat hulp gebruiken? Ik heb een lijst gemaakt waarin ik, gebaseerd op persoonlijke ervaring, de meest essentiële UX tips met je deel.

Nick Groeneveld

Over de schrijver

Aangenaam! Mijn naam is . Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.

Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.