De beste UX design opleiding om te volgen

Als je een UX designer wilt worden, ontkom je er niet aan om een UX design opleiding te volgen. Gelukkig heb je genoeg keuze. Het aantal UX opleidingen, cursussen en bootcamps neemt met de dag toe. In dit artikel help ik je kiezen.

De beste UX design opleidingen om uit te kiezen

Voor het gemak verdeel ik UX opleidingen even in twee categorieën. De eerste is de traditionele opleiding. Denk hierbij aan een HBO of universitaire opleiding. Hiermee volg je het bekende pad van middelbare school, vervolgopleiding en stage om uiteindelijk je baan in UX te krijgen.

Daarnaast heb je nog de minder bekende route van cursussen en trainingen. Deze is geschikt voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Zij weten vaak al wat UX is en hebben ervaring die zich goed laat vertalen naar UX design.

Inhoudsopgave

De beste UX design opleiding

De beste UX design opleiding om te volgen is zonder twijfel Communicatie & Multimedia Design (CMD). Op bijna elke UX vacature die je ziet, staat CMD als één van de opleidingen die ze graag bij je zien.

En terecht. Het is een hele brede opleiding waar je van communicatie tot aan de technische uitwerking projecten doet. Zo ontdek je wat je leuk vindt. Daarnaast krijg je voor UX relevante vakken zoals psychologie, interactieontwerp en usability.

Het enige om in de gaten te houden is de school waar je CMD volgt. De focus kan per school, en soms zelfs per locatie, verschillen.

Ik heb CMD gevolgd aan de Avans in Den Bosch. Dit was een redelijk technische versie van CMD vergeleken met bijvoorbeeld Breda. Hou daar dus rekening mee!

UX training en cursussen

Mocht je nou al het één en ander aan ervaring hebben dan is een nieuwe opleiding van vier jaar misschien niet de juiste route. In dat geval zijn er tal van UX cursussen en trainingen om te volgen.

Nielsen Norman Group

Een absolute must-have op het gebied van UX opleidingen is de training die Nielsen Norman Group geeft. Sinds de pandemie doen ze dit virtueel waardoor de trainingen veel toegankelijker zijn geworden.

Wanneer je vijf trainingen hebt afgerond, verdien je een certificaat. Deze is wereldwijd erkend, wat super op je CV staat.

Iron Hack

Iron Hack is een andere grote speler op het gebied van UX opleidingen. In tegenstelling tot andere partijen op deze lijst doen zij meer dan alleen UX. Ze geven ook trainingen in web development. Misschien interessant voor de UX designers die meer op design systems en UI design georiënteerd zijn!

Interaction Design Foundation

Na Nielsen Norman Group is de Interaction Design Foundation (IDF) misschien wel de bekendste opleider voor UX designers. Het mooie aan IDF is dat je toegang krijgt tot alle trainingen voor een vast bedrag per maand. Hierdoor is IDF een stuk toegankelijker voor UX beginners dan bijvoorbeeld een Nielsen Norman Group waar je éénmalig een paar duizend euro moet aftikken.

Alles op een rij

Als je een UX designer wilt worden, is een opleiding een vereiste. Dit kun je op twee manieren doen. Traditioneel via een HBO of universiteit. Communicatie en Multimedia Design is aan te raden. Als je al ervaring hebt, of je wilt laten omscholen, is een UX cursus of training via bijvoorbeeld de Nielsen Norman Group een uitstekende keuze.

Nick Groeneveld

Over de schrijver

Aangenaam! Mijn naam is . Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.

Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.