De beste boeken voor UX designers

Veel informatie over UX design kun je uit een aantal prachtige boeken halen. Ideaal voor wanneer je je kennis over het vak UX wilt bijspijkeren. Door de jaren heen heb ik een lijst met boeken gemaakt die voor elke UX designer het lezen waard zijn.

UX design boeken

Laten we bij het begin beginnen. Waarom zou je boeken over UX design lezen? Wat mij betreft zijn daar twee redenen voor. Ten eerste is het een makkelijke en toegankelijke manier om je kennis op het gebied van UX bij te houden.

Dit hoeven geen oude klassiekers te zijn. Op online platformen als Gumroad en Medium delen UX designers dagelijks nieuwe inzichten die voor jou relevant kunnen zijn.

Daarnaast is het een uitstekende manier om het vak te leren als je overweegt om vanuit een ander beroep de overstap te maken. De mensen die ik tijdens mijn UX mentor sessies spreek, hebben allemaal een huishouden met vaste lasten. Hierdoor hebben ze geen ruimte om een voltijd studie op het gebied van UX te gaan volgen. Het lezen van UX boeken is dan een super alternatief.

Inhoudsopgave

UX boeken voor beginners

Een aantal boeken op het gebied van UX design zijn essentieel voor mensen die net beginnen in de wereld van UX. Dit zijn de boeken die elke designer wel kan dromen. Hier komen ze.

The Design of Everyday Things

The Design of Everyday Things

Het boek The Design of Everyday Things is een absolute klassieker en een boek wat elke UX designer gelezen zou moeten hebben. Het boek is geschreven door Don Norman. Hij wordt over het algemeen gezien als de grondlegger van de term user experience.

In het boek wordt onder andere ingegaan op affordances, hoe design de brug vormt tussen objecten en hun gebruikers, wat UX is en hoe je daar als designer mee omgaat.

Het boek is al vrij oud, maar heeft in 2013 een grote update gehad. Hierdoor is het boek redelijk actueel. Ondanks dat blijft het boek vanuit de basis een absolute aanrader voor elke UX designer.

Don't Make Me Think

Don't Make Me Think

De tweede klassieker in de lijst van UX boeken is Don’t Make Me Think van Steve Krug. Dit boek gaat heel erg in op de details van interactieontwerp en usability in interfaces.

Veel van de regels die je vandaag de dag nog hoort, komen voort uit dit boek. Denk hierbij aan de drie-klik-regel (even los van het feit of dit vandaag de dag nog waar is of niet) en, zoals de titel zegt, dat een goed ontwerp betekent dat je niet na hoeft te denken over je keuzes.

Ook dit boek heeft een grote update gehad waardoor deze klassieker vandaag nog zeer relevant is voor UX designers.

Andere boeken voor UX design

Goed. Dat waren de boeken voor beginnende UX designers. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Als je deze boeken hebt gelezen, zijn er nog een aantal boeken die specifiek ingaan op onderdelen van het vak. Deze vind je in de lijst hieronder.

You’re My Favorite Client

Dit is een boek wat geschreven is door Mike Monteiro. Hij is mede-oprichter van het bedrijf Mule Design en bekend van zijn lezingen die hij wereldwijd geeft. Tijdens deze lezingen is hij op zijn zacht gezegd zeer uitgesproken over het vak UX. Bekijk hier een van zijn lezingen.

Dit boek gaat heel specifiek in op het stuk van klantrelaties als UX designer. Hoe ga je met klanten om en hoe verkoop je UX? Dit boek staat vol met handige tips en een concreet stappenplan om deze vervolgens met succes uit te voeren.

Lean UX

Lean UX

In bijna alle gevallen zul je als UX designer te maken gaan krijgen met een Lean, Agile of Scrum manier van werken. Het is nu eenmaal hoe software development in zijn werk gaat.

Dit boek, geschreven door Josh Seiden en Jeff Gothelf, leert je de basis die je nodig hebt om daar als UX designer op aan te sluiten. Aangezien de Agile manier van werken soms nogal kan botsen met hoe UX designers doorgaans werken, kan dit boek je enorm helpen om je weg te vinden binnen deze omgeving.

Verder lezen

Boeken over UX zijn van onderschatte waarde. Zeker in een tijd waarin we liever een video over het vak kijken dan dat we in de teksten duiken. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Online leeft een hele community aan designers die dagelijks hun ervaringen delen in artikelen en boeken.

Bekijk bijvoorbeeld eens Medium publicaties zoals UX Collective en The Designer’s Toolbox. Beiden zijn enorm leerzaam!

Nick Groeneveld

Over de schrijver

Aangenaam! Mijn naam is . Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.

Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.