Hoe test je een UX designer?

Hoe test je een UI, UX, of product designer? Belangrijk om te weten, zeker als je als niet-designer op zoek bent naar een designer.
Hoe test je een UX designer?

Ik kan mij voorstellen dat je je allerlei vragen hebt over het proces en waar je op moet letten.

  • Hoe weet je wanneer iemand een goede designer is?
  • Hoe weet je of iemand past bij je bedrijf en wat het doet?

De afgelopen tien jaar heb ik als designer gewerkt. In die tijd heb ik designers begeleid, voor verschillende opdrachtgevers gewerkt en bedrijven geholpen met het vinden van designers.

Hier is waar je op moet letten als je een designer zoekt. Vraag en test op de volgende onderdelen.

Inhoudsopgave

Meer dan alleen design (thinking)

Een vorm van design thinking vormt de basis van hoe een designer werkt. Dit is wat ze tijdens hun design-opleiding leren.

Wat je hier moet testen is of een designer puur en alleen naar de gebruiker en design thinking kijkt of ook verder. Kunnen ze het grote geheel zien?

Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe dat zich kan uiten bij een designer.

  • Een designer weet dat je soms een kleiner stapje moet maken wat betreft gebruikersgemak dan dat hij eigenlijk zou willen. Soms gaat budget, een deadline of een technische beperking voor.
  • Een designer kan zakelijke doelstellingen, gebruikerswensen en technische beperkingen combineren.

Meestal zijn senioren hier iets beter in. Dat politieke spel wat hierbij hoort, moet je leren en dat kost tijd. Ondanks dat is het wel goed om dat te testen bij een designer.

Je kunt hier achter komen door een designer te vraag naar de voorkeuren qua werk. Zijn de voorkeuren vooral op het gebied van Figma en andere hard skills? Of zoekt de designer ook de uitdaging bij het strategische stuk van design?

Design hard skills

Het vorige punt richtte zich soft skills. Punt twee gaat over hard skills. Een designer moet… kunnen designen. Als niet-designer kan het lastig zijn om hierop te testen. Daarom probeer ik de volgende lijst zo eenvoudig mogelijk te maken.

  • Margins en padding. Maakt de designer gebruik van consistente ruimte tussen zijn elementen?
  • Het gebruik van layout. Staan de onderdelen van zijn design (teksten, kaarten, plaatjes) goed uitgelijnd?
  • Kleurgebruik. Passen de kleuren bij elkaar?

Wanneer een designer met Figma werkt, is het belangrijk om de testen of hij gebruik maakt van tijdbesparende functies zoals auto layout en componenten.

In sommige gevallen werkt een designer in Figma met een design system. Kijk dan of ze bekend zijn met wat grote namen op dat vlak zoals Material Design, Human Interface Guidelines en Tailwind.

Voorkeur en expertise

Tenslotte is het nog belangrijk om te ontdekken welk onderdeel van design de designer het liefst mee bezig is. Binnen UX heb je bijvoorbeeld meerdere onderdelen.

Je kunt bijvoorbeeld bezig zijn met UX research, wat erg gericht is op het ontdekken van gebruikerswensen en het opstellen van een customer journey. Aan de andere kant zit echt het UI/UX en Product Design stuk. Dan is de designer veel meer bezig met ‘pixels’.

Beiden is goed. Het is vooral belangrijk om iemand te vinden die past bij de rol. Je kunt dit testen door de UX designer hier naar te vragen tijdens de sollicitatie.

Hoe verder

Wanneer je een designer voor je bedrijf of project zoekt, is het lastig te bepalen wanneer iemand geschikt is. Met de bovenstaande aandachtspunten kun je je potentiële designer testen.

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen, laat het dan even weten. Ik denk graag met je mee.

Nick Groeneveld

Over de schrijver

Aangenaam! Mijn naam is . Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.

Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.