Hoe optimaliseer je de UX van e-commerce websites

UX is bijna nergens zo belangrijk als in e-commerce. Een iets te lange laadtijd van je pagina kan je zo een klant kosten. Optimaliseer de UX van je e-commerce website, dus! Hier is hoe je dat doet.

Hoe optimaliseer je de UX van e-commerce websites

Het optimaliseren van je e-commerce UX kun je grofweg opdelen in twee categorieën. Technische optimalisatie aan de ene kant en optimalisatie van de klantreis aan de andere kant.

Wanneer je beiden goed aanpakt, verhoog je de conversieratio van je platform. Dit is het percentage gebruikers wat overgaat tot koop op je website. Hoe hoger, hoe beter! In dit artikel gaan we bespreken hoe dat moet.

Inhoudsopgave

Technische UX optimalisatie

Bij technische UX voor je e-commerce website denk ik aan zaken als een korte laadtijd, geschikte betaalmogelijkheden en hoe eenvoudig je in kunt loggen (of als gast kunt afrekenen).

Dit zijn technische optimalisaties die de UX van je website verbeteren zonder dat het echt UX factoren zijn. Aan een laadtijd kun je weinig designen. Dat moet gewoon goed zijn. UX designers kunnen je hier wel bij adviseren. Wanneer ik bijvoorbeeld een website oplever, zorg ik dat de technische UX optimalisatie doorgevoerd is.

De UX van je e-commerce website optimaliseren

Een UX designer komt echt tot zijn recht wanneer hij aan de gang kan met de klantreis. Wanneer je deze goed in kaart hebt, kun je de UX van je e-commerce website echt optimaliseren.

Laten we een aantal voorbeelden bekijken.

Zoeken en navigeren

Zoeken en navigeren op een e-commerce website

Een gebruiker is vaak eerst nog even op zoek naar producten voordat er eentje gekocht gaat worden. In deze fase van de klantreis wil een gebruiker producten kunnen vergelijken en eenvoudig van pagina naar pagina kunnen navigeren.

Belangrijke onderdelen hiervan zijn de volgende.

  • Het kunnen bewaren en terugvinden van favorieten.
  • Een logische menustructuur met labels die ook voor leken en beginners te begrijpen zijn.
  • Een zoekfunctie en filteropties om bijvoorbeeld producten tot een maximale prijs of van een bepaald merk te tonen.

De juiste content

Goede UX is naast het visuele net zo goed bezig met de juiste content. UX writing groeit bijvoorbeeld erg in populariteit.

Voor je e-commerce website betekent dit dat je per product een duidelijk en eerlijk verhaal vertelt.

Eerlijke reviews zijn belangrijk voor jouw e-commerce website

Reviews spelen hier een belangrijke rol in. Voor het vertrouwen van je gebruikers is het belangrijk om eerlijk te zijn over wie de review schrijft en of zij dit product ook echt gekocht hebben.

Wanneer je eerlijk bent met je reviews verhoogt dit je conversie enorm. Gebruikers zullen zich eerlijk behandeld voelen en eerder over gaan tot een aankoop op jouw e-commerce website.

Verder helpt de juiste content ook bij het maken van een beslissing. Vanuit de (algemene) klantreis hebben je klanten vaak nog een moment van twijfel voordat ze overgaan tot koop. Ze twijfelen bijvoorbeeld tussen twee modellen telefoon. Wanneer jij de content aanbiedt die hun kan helpen een keuze te maken, vergroot je de kans dat ze die aankoop ook bij jou gaan doen.

Soepel van stap naar stap

De aankoop van een product bestaat uit een aantal stappen. Binnen UX noemen we dit de klantreis. De eerste stap is vaak het besef dat een klant een bepaald product wel zou willen bezitten. Voordat deze persoon eenmaal op de bestelknop heeft gedrukt, zijn meerdere stappen al gepasseerd.

Om een succesvol e-commerce bedrijf te hebben, is het enorm belangrijk om de klant zo soepel mogelijk van stap naar stap te laten gaan. UX speelt hier een belangrijke rol. Wanneer de UX niet geoptimaliseerd is, raak je je klanten kwijt aan concurrenten.

Ik zet een aantal voorbeelden voor je op een rij.

  • Sommige gebruikers willen kunnen afrekenen als gast. Wanneer dit niet mogelijk is, gaan ze niet over tot aankoop.
  • Een zo’n kort mogelijk betaalproces helpt de conversie. Bij Bol.com zijn ze hier erg goed in. Met achteraf betalen, heb je binnen een paar clicks besteld.
  • Maak het mogelijk om te kunnen vergelijken, filteren en zoeken.

Deze lijst is gebaseerd op eerdere ervaringen. Om zeker te weten welke optimalisatie voor jou relevant is, kan ik je helpen met een UX scan voor je website.

Design principes

De tips die ik tot nu toe genoemd heb zijn vooral gericht op de klantreis. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog “echte” designtips. Wanneer je deze toepast, zorg je voor een prachtige website die er als een kloppend geheel uitziet. Dit helpt trouwens ook weer bij het eerder genoemde vertrouwen wat zo belangrijk is voor je klanten.

Laten we beginnen met toegankelijkheid. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen die kleurenblind zijn of door een handicap lastiger met een muis of toetsenbord om kunnen gaan. Zij shoppen ook, dus zorg dat je je toegankelijkheid op orde hebt.

  • Voldoe aan de WCAG contrastregels. Hierdoor is je tekst goed te lezen.
  • Zorg dat je e-commerce website ook zonder muis goed te bezoeken is.

Naast toegankelijkheid heb je ook nog “design in het algemeen”. In theorie zou dit een oneindige lijst met regels en suggesties kunnen zijn. Ik noem een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden.

  • Volg een UI grid. Hierdoor zijn de componenten op je website goed uitgelijnd. Dit is veel rustiger voor het oog.
  • Gebruik niet meer dan drie verschillende fonts. Het liefst eentje voor titels en eentje voor je body tekst. Dan heb je eventueel nog ruimte voor een derde.
  • Beperk het aantal verschillende kleuren wat je gebruikt. Vaak is een kleur voor de achtergrond, twee actiekleuren en twee kleuren voor je teksten voldoende.
  • Zorg voor consistentie in het formaat van je teksten. Zorg dat je tekst minimaal 16px groot is. Dit is goed voor de leesbaarheid.

Samenvatting

Het optimaliseren van de UX op je e-commerce website is te verdelen in twee categorieën. Ten eerste de technische optimalisatie. Dit gaat over zaken als laadsnelheid en de beschikbare betaalmethoden.

De tweede categorie is de klantreis en hoe UX daar een rol in speelt. Wanneer je je website wilt optimaliseren zijn een aantal zaken van belang.

  • Laat je bezoekers goed navigeren. Hierdoor hou je ze langer op de website.
  • Zorg dat je de juiste content klaar hebt staan waarmee je de vragen van je klanten kunt beantwoorden.
  • Een klantreis bestaat uit een aantal stappen. Het is essentieel dat je het mogelijk maakt dat je gebruikers eenvoudig van stap naar stap kunnen gaan.
  • Volg de bekende design principles over onder andere kleurgebruik, uitlijning en lettertypes.
Nick Groeneveld

Over de schrijver

Aangenaam! Mijn naam is . Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.

Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.