De beste laptops voor elk type designer
Een designer heeft een laptop nodig zoals een schilder kwasten en verf nodig heeft. Maar welke laptop moet het zijn? Dat ligt onder andere aan het type designwerk wat je doet en je budget.
In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten bij het kiezen van je nieuwe laptop, aanbevolen laptops per type designer en de laptops die ik gedurende mijn carrière als designer heb gebruikt.
Snel op zoek naar een nieuwe laptop? Ga dan voor de nieuwe 14-inch MacBook Pro. Deze doet het super voor elk type designwerk.
Inhoudsopgave
Specificaties voor design laptops
Als designer moet je op een aantal zaken letten voordat je je laptop aanschaft. Sommige onderdelen zijn afhankelijk van het soort designwerk wat je gaat doen. Andere onderdelen zijn altijd gelijk.
Laten we eerst de gelijke onderdelen doornemen.
Werkgeheugen
Het werkgeheugen van je laptop werkt als korte termijngeheugen. Het wordt uitgedrukt in een aantal GB RAM. Je hebt nog wel onderscheid tussen soorten RAM, zoals GDDR3 en 5, maar dat is niet zo belangrijk.
Ongeacht het soort designwerk wat je doet, is meer RAM altijd beter. Het helpt je om meerdere programma’s tegelijk open te hebben.
Vergeleken met andere onderdelen is RAM relatief goedkoop om te upgraden. Ga voor minimaal 32GB qua RAM voor je nieuwe laptop.
Schermformaat
Advies over het schermformaat geldt in algemene zin ook voor elk type van designwerk. Elke designer heeft namelijk ruimte nodig.
Het schermformaat wordt diagonaal gemeten van hoek tot hoek en uitgedrukt in inches. De meeste laptops hebben een schermformaat van ergens tussen de 13 en 17 inch.
Een groter scherm is dus beter. Het probleem is alleen dat je laptop dan al snel een heel stuk duurder wordt. Het verschil tussen een 14 inch en een 16 inch MacBook Pro is bijvoorbeeld al gauw 500 EUR.
Om dit te beperken, zou je een kleinere laptop kunnen kopen en dan op een ander moment nog een tweede scherm. Dat is wat ik doe. Ik heb een MacBook Pro van 14 inch en een tweede scherm van 34 inch.
Als je voor deze optie gaat, ga dan voor minimaal 14 inch. Wanneer je geen tweede scherm wilt, ga dan voor een laptop van minimaal 15 inch.
Schermkwaliteit
Naast schermformaat speelt de kwaliteit van je scherm een net zo’n grote rol. Dit is ook een mooi bruggetje naar laptop-specificaties die verschillen per soort design.
Twee schermeigenschappen zijn het belangrijkst voor designers; het paneeltype en de kleurweergave.
Voor de volledigheid; de meest voorkomende paneeltypen zijn VA, TN en IPS.
De verschillen en sterke kanten van VA en TN panelen gaan vooral over reactietijd. Dit is belangrijk voor gamers, maar niet voor designers.
Als je een laptop koopt als designer, zorg dan dat je sowieso een laptop met een IPS scherm krijgt.
Qua kleurenprofielen zijn de verschillen groter. Een kleurprofiel (of kleurweergave) bepaalt hoe je de kleuren op je scherm ziet. Belangrijk voor designers, natuurlijk. Bekende standaarden zijn P3 en sRGB.
De kleurweergave van een scherm heeft een sterke invloed op de prijs van je laptop.
Tuurlijk, ‘zo goed mogelijk’ is voor designers die een laptop zoeken een goed uitgangspunt, maar het ligt aan het soort designwerk wat je doet hoe ver je moet gaan.
Voor UI en UX designers is het bijvoorbeeld niet per se nodig om een laptop of scherm met een P3 kleurweergave te nemen. Mijn tweede scherm kan bijvoorbeeld ‘slechts’ sRGB aan, maar dat is ruim voldoende voor UI/UX werk.
Pas bij video editing en animatie merk je dat een beter scherm echt nodig is. Wanneer ik een video edit, zie ik meer details op mijn laptop (P3) dan op mijn tweede scherm (sRGB).
Opslag
Vroeger hadden computers een harde schijf. Vaak noemen we de opslag van computers nog wel zo, maar eigenlijk maken computers vandaag de dag gebruik van solid-state drives (SSD) of flash geheugen.
Dit type van geheugen is sneller, energiezuiniger en betrouwbaarder dan een traditionele harde schijf.
De hoeveelheid opslag die je nodig hebt, ligt aan het type designer dat je bent. Als UI en UX designer heb ik bijvoorbeeld genoeg aan 500 GB opslag. Toen ik recent video editing ben gaan doen voor een project, bleek dat ik wel wat meer opslag kon gebruiken.
Als jij dus werkt in video editing of een op raster gebaseerd beroep (grafisch ontwerp voor print), is meer opslag beter. Ga dan voor 1 TB (1000 GB), bijvoorbeeld.
CPU en GPU
Tenslotte nog even de CPU (processor) en GPU (grafische kaart) van een laptop. De CPU mag je zien als de hersenen van een computer. Een betere CPU kan meer taken tegelijk en sneller doen.
De GPU draait volledig om het tonen van beelden. Een sterke GPU is belangrijk voor gamers, maar ook voor grafische vormgevers en video editors. UI/UX designers kunnen met iets minder genoegen nemen.
Een aantal fabrikanten maken tegenwoordig een ‘system on a chip’. Hierbij zitten de CPU, GPU en nog een aantal componenten op één chip.
Apple heeft momenteel de M4 chip in de MacBook Pro zitten. Dat is een fantastische system on a chip voor designers.
Wanneer je een traditionele CPU en GPU zoekt, kijk dan naar een Intel i7 als CPU en een NVIDIA GeForce als GPU. Beiden zijn ruim voldoende voor designers.
Samenvattend
Wanneer je dit alles op een rij zet, ziet een laptop voor designers er als volgt uit.
- Minimaal 14 inch schermformaat
- Minimaal een sRGB kleurweergave
- Minimaal 16 GB RAM geheugen
- Minimaal 500 GB harde schijf
- Een Intel i7 als CPU
- Een NVIDIA GeForce als GPU
Voor mensen die graag een Apple computer willen, geldt het bovenstaande ook. Je kunt de CPU en GPU dan vervangen door een M4 Pro.
Mijn laptop als designer
De afgelopen tien jaar heb ik gewerkt in verschillende designrollen. Ik ben service design lead geweest, maar ook UX designer en video editor. In zo goed als elke rol heb ik gebruik gemaakt van een MacBook Pro. Dat is dan ook de laptop die ik elke designer aan kan raden.
Momenteel gebruik ik de 14 inch MacBook Pro met een M1 Pro chip met 16 GB RAM geheugen. Als ik vandaag een nieuwe laptop zou moeten kopen, dan zou dat een M4 Pro met 24 GB RAM zijn. Dat is dezelfde machine, maar gewoon de nieuwe uitvoering. Als jij enkel UI en UX designwerk gaat doen, is de M4 Pro ook voldoende.
Als je liever een Windows laptop hebt
Wanneer je liever met Windows werkt (of moet werken van een opdrachtgever), dan raad ik een laptop uit de Surface-lijn van Microsoft aan. Deze heb ik een tijd in mijn bezit gehad en dat werkte voor een Windows laptop eigenlijk gewoon super.
Het specifieke model wat ik had, was de Surface Book 2. Dit is een 2-in-1 hybride tussen een laptop en een tablet. Wanneer je graag nog met de hand tekent, is dit een mooie oplossing omdat de laptop een touch screen heeft. Als ik nu een Windows laptop zou moeten kiezen, zou ik eerder voor een Surface Laptop gaan. Deze zijn net wat lichter en als UI/UX designer heb ik geen touch screen nodig.
Verder lezen
Tot zover mijn aanbevelingen wat betreft laptops voor designers. Wanneer je besluit om voor een kleinere laptop te gaan, dan kan een tweede scherm handig zijn voor wanneer je thuis werkt. Ik heb daar al het één en ander over genoemd in dit artikel, maar er komt ook nog een artikel specifiek voor schermen aan.
Over de schrijver
Aangenaam! Mijn naam is Nick Groeneveld. Als senior UX designer ben ik de afgelopen jaren met UX bezig geweest bij startups, banken en ministeries.
Hierdoor heb ik een expertise opgebouwd rondom UX design, research en strategie.