Optaplanner

Optaplanner is een programma waarmee je planningsproblemen op kunt lossen. Een voorbeeld hiervan is het roosteren van diensten en klassen. Daarnaast kan je het programma ook gebruiken om producties te plannen. Zo zorg jij voor het meest efficiënte rooster of productieproces.

Klant

Open Circle Solutions

Mijn rol

UX designer & researcher

Toegepaste competenties en tools

UX Design, UI Design, prototyping, Agile/Scrum, Sketch, Marvel App, pen en papier.

De uitdaging

Optaplanner kun je voor een praktisch oneindig aantal verschillende situaties gebruiken. De uitdaging zit het hem in het vinden van een goed ontwerp wat ondanks de veelzijdigheid van Optaplanner toch op maat is voor de specifieke situatie.

Design met een verhaal

Een goed ontwerp is een ontwerp die je bij de hand neemt en je door het verhaal geleidt. Dit kan je op veel manieren doen. Animatie is één van die manieren. Een voorbeeld binnen animatie is secundaire beweging. Hiermee kan je de nadruk op belangrijkere elementen leggen. Dit helpt gebruikers om door het verhaal van je product heen te bewegen.

Een andere manier is het gebruik maken van iconen en symbolen. Zo gebruik ik voor Optaplanner bijvoorbeeld een set iconen om het onderscheid tussen verschillende diensten duidelijk te maken. Het duidelijk maken van deze diensten is een mooi voorbeeld van hoe user experience en user interface design samen komen. In het ontwerp heb ik rekening gehouden met de kleur van de dienst (gelijk aan de stand van de zon), het label, de tijd en een icoon die de tijd van de dag symboliseert.

Login om je roosters te bekijken

Optaplanner is een uitgebreid programma. Als gebruiker kun je tal van roosters samenstellen. Om dit in goede banen te leiden is een duidelijke user interface (UI) nodig. In mijn versie van Optaplanner maak ik gebruik van een duidelijke structuur. Als gebruiker log je in. Vervolgens maak of kies je je rooster en ga je daarmee aan de gang. Zo ben je als gebruiker altijd gefocust op dat ene rooster waar je mee bezig bent.