Inner Circle

Inner Circle is een zakelijke social applicatie gericht op bedrijven. Na een mislukte eerdere poging om de applicatie van de grond te krijgen, heeft Open Circle Solutions een project in het leven geroepen genaamd Inner Circle 2.0. Deze keer met het doel de applicatie als product in de markt te zetten. Ik heb aan dit project gewerkt als Visual en UX designer.

Klant

Open Circle Solutions

Mijn rol

Visual & UX designer

Toegepaste competenties en tools

UX Design, UI Design, UX Design, prototyping, Agile/Scrum, Sketch, pen en papier.

De uitdaging van Inner Circle

De eerste versie van het project heeft nooit het levenslicht gezien. Daarom was de uitdaging voor het projectteam en ik dan ook om te onderzoeken hoe dat gekomen is. Het verzamelen van deze informatie is cruciaal om niet in dezelfde valkuilen terecht te komen. Dit heb ik gedaan door met de betrokkenen van het eerdere project rond de tafel te gaan zitten. Een aantal goede gesprekken heeft ervoor gezorgd dat ik deze informatie heb kunnen verzamelen.

De applicatie lijkt in de basis erg op een aantal grote gevestigde applicaties. Denk hierbij aan zakelijke social apps zoals Slack, Yammer en Skype. Binnen het team heerste een verdeeldheid over de te varen koers. Moet Inner Circle dicht bij deze concurrenten blijven of juist proberen om een compleet andere social app te worden? Dit zijn belangrijke vragen die ik gedurende het project samen met het team heb proberen te beantwoorden. Ik heb daaraan bijgedragen door brainstorm- en overlegsessies te organiseren.

Design met een verhaal

Een goede social app gericht op de zakelijke markt vertelt letterlijk het verhaal. Het geeft identiteit aan een bedrijf, omdat de app dé plek is waar de medewerkers hun verhaal kwijt kunnen. Voor dit project had ik tijd om een proof-of-concept te ontwerpen. Dat betekent dat ik ruimte had voor een select aantal features. Welke features dit zouden moeten zijn, heb ik gebaseerd op een kort UX research traject. Voor dit project heb ik naast het UX design ook het visual design ontworpen.

De Inner Circle applicatie ondersteunt het aanmaken, plaatsen en beantwoorden van vragen(lijsten). Als gebruiker ben je zo in staat om bijvoorbeeld je collega’s te vragen naar hun voorkeur over het volgende teamuitje, of de aankomende borrel. Je kunt het zo gek niet verzinnen, de Inner Circle applicatie kan het. Ik heb het user interface design na een kort UX onderzoekstraject voor deze functies ontworpen.

Het project heeft met succes gezorgd voor een herleving binnen Open Circle Solutions. Dit heeft geresulteerd in het starten van een betaalde pilot bij een industriebedrijf in Limburg. Ik heb het proof-of-concept aangepast naar de wensen van deze klant. Inner Circle is inmiddels door Open Circle Solutions uitgebracht. De Inner Circle applicatie is ontwikkeld voor zowel Android als iOS. Dat betekent dat Inner Circle in zowel de App Store als de Google Play Store te vinden is. Het project is volledig via de Agile Scrum werkwijze verlopen.