File Transfer UI

Ken je dat moment? Je moet een aantal grote bestanden bij een klant krijgen. Het enige probleem is dat die klant kilometers verder zit en de deadline nu toch wel erg dichtbij komt. Vroeger zou je een DVD branden en in de auto stappen. Tegenwoordig hebben we oplossingen als Dropbox, Google Drive of WeTransfer. Stuk voor stuk oplossingen die al lang bestaan. Dat betekent dat ze een goed doordacht user interface design hebben. Of in dit geval, een file transfer UI.

Bij Open Circle Solutions herkennen ze dat moment. Daar wordt onder andere gewerkt aan beeldherkenning. Daarvoor zijn tienduizenden foto’s nodig. Hoe krijg je die van A naar B? Voor mij een mooie kans op een passend product neer te zetten waar de UI een grote rol speelt.

Klant

Open Circle Solutions

Mijn rol

UX designer & researcher

Toegepaste competenties en tools

UX Design, UI Design, prototyping, Sketch, Pen en papier.

De uitdaging van een goed file transfer UI design

Hoe ontwerp je een nieuwe user interface (UI) voor iets wat iedereen al kent? Hoe verwerk je hier storytelling in? Ondanks de eenvoud van wat de File Transfer UI moet doen, is dit nog best lastig. Ik heb dit gedaan door onder andere het aantal stappen per scherm, de huidige stap en wat de volgende stap gaat zijn duidelijk in beeld te brengen.

Design met een verhaal

Ik gebruik graag storytelling voor een sterk design als onderdeel van het UX design wat ik maak. Zelfs een File Transfer UI, iets wat op het eerste oog heel simpel lijkt, heeft een verhaal. Een gebruiker legt een aantal duidelijke stappen af voordat hij zijn taak volbracht heeft. Deze stappen zijn het verhaal van de gebruiker.

Het verhaal van de gebruiker is in dit geval lineair. Hij upload zijn bestanden, vult ondertussen wat gegevens in en verstuurt uiteindelijk de bestanden. De ontvanger krijgt een notificatie dat zijn bestanden klaar zijn. Hij download de bestanden en de verzender krijgt hier een melding van. Klaar.

Tone-of-voice

De gebruiker krijgt bij elke stap die hij doorloopt duidelijke feedback in een tone-of-voice die hij begrijpt. Dit resulteert in een passende oplossing. Een oplossing die gewoon werkt.