User experience design

User experience design (UX design in het kort) is een breed begrip. Het omvat meerdere facetten, waaronder usability, interaction design en storytelling. Daarnaast heeft het in veel gevallen overlap met UI design en visual design. Deze veelzijdigheid zie je terug in de projecten die ik heb gedaan. Mijn rol als UX designer was per project wisselend. Ook elk project anders was. Voor het ene project heb ik een stuk storytelling kunnen toepassen, terwijl ik bij het andere project mij juist enorm heb gericht op usability en interaction design.

User experience design is een categorie binnen mijn portfolio. Bekijk meer voorbeelden van UX op Dribbble.

Toegepaste competenties en tools

In mijn UI design portfolio had ik het over hoe ik ooit begonnen was met ontwerpen in Photoshop en Freehand, toen ik ongeveer 6 jaar oud was. Dat was ook de tijd dat Don Norman door aan het breken was met zijn term – user experience design. Ik wist uiteraard nog van niks. UX design is voor mij een stuk later gekomen.

Sinds jongs af aan wou ik al iets met design doen. Pas in mijn studententijd kwam ik er achter dat user experience design misschien wel wat voor mij was. Mijn favoriete vakken waren usability, interaction design en storytelling. Daarnaast ging ik graag met mensen op. “En voor je het weet, ben je een UX designer”, zeg ik altijd gekscherend.

Over mijn UX werkwijze

Ik noemde het net al. User experience design is enorm. Het is een overkoepelend begrip voor allerlei subtakken binnen de designwereld. Deze veelzijdigheid neem ik mee in hoe ik te werk ga als UX designer. Door mijn creatieve achtergrond kan ik de theorie (zoals usability, interaction design, psychologie) combineren met creativiteit (visual design, icon design, UI design).

“Nick heb ik leren kennen als een hele fijne collega om mee samen te werken. Hij is onderzoekend ingesteld en streeft ernaar om UX aanbevelingen te geven op basis van feiten, een unieke eigenschap die niet alle UX designers bezitten.”

Een keuze in het ontwerpproces maak ik nooit zomaar. Ik heb altijd een reden waarom ik die keuze zou willen maken. Ik probeer dit in korte tijd voor elkaar te krijgen. Een prototype is namelijk zo gemaakt. Dit prototype is snel te valideren en verbeteren. Dat is waarin ik mij onderscheid als designer; die combinatie van theorie en creativiteit, in een complete en pragmatische aanpak.

Een voorbeeld – Brandloyalty

Brandloyalty staat bekend om hun loyaliteitsprogramma’s. Je herkent ze misschien van de spaaracties van grote supermarkten in ons land (en nog eens ruim 40 andere landen). Voor Brandloyalty heb ik een project gedaan als UX designer en consultant.

Het bedrijf wil een aantal tools moderniseren voor haar medewerkers. Om tot het gewenste resultaat te komen, zoekt BrandLoyalty naar inzichten in waar ze bij zo’n modernisering op moeten letten. Deze inzichten moeten als basis dienen voor de vervolgstappen bij deze modernisering.

De klant heeft een uitdaging en behoefte aan informatie. Vanuit user experience design heb ik hierbij kunnen helpen. Lees gerust verder als je benieuwd bent wat ik tijdens dit project heb kunnen doen.

Mijn UX portfolio

Bekijk hieronder mijn volledige portfolio waarin UI design een (grote) rol heeft gespeeld.

Wat nog meer over UX?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Bekijk mijn portfolio voor meer werk, voorbeelden van user interface design en meer. Daarnaast kun je nog verder kijken op mijn Medium en Dribbble pagina’s.