Zo begin je aan een designproject

Ben je net begonnen aan een nieuw designproject? Begin dan met je visual design in zwartwit. Sterker nog, begin met pen en papier als je de tijd daarvoor hebt. Dit levert namelijk een enorm voordeel op ten opzichte van direct volledig in kleur beginnen. Zie het als een kleurplaat zoals je die vroeger had.

Bekijk het op deze manier. Als jij voor het eerst je design in kleur aan iemand laat zien, vraagt die persoon zich misschien af waarom je voor een bepaald element een bepaalde kleur gebruikt hebt. Waarom is deze knop blauw, bijvoorbeeld. Wanneer je hetzelfde ontwerp in zwartwit zou laten zien, zou dezelfde persoon vragen welke kleur die knop het beste zou kunnen zijn. ‘Welke kleur past hier het beste?’ is een veel waardevollere vraag dan ‘waarom is die knop blauw?’.

 

Eerst de kleurplaat. Dan het kleuren.

Focus op wat nu belangrijk is. De grote lijnen van de kleurplaat.

In zwartwit ontwerpen helpt je te focussen op wat op dit moment echt belangrijk is, het functionele ontwerp van wat je met jouw gebruikerservaring neer wil zetten. De basis, zoals hiërarchie, flow en navigatie, is iets wat je eerst op orde moet krijgen. Stop meer tijd in usability, interaction en user experience (UX). Oftewel, nog geen mooie schaduwen, kleurverloop of lekkere fonts. Dat komt allemaal later.

De eerste versie van je design hoeft alleen maar zwart, grijstinten en wit te laten zien. Hiermee toon je de hiërarchie en interactie tussen de verschillende onderdelen van je design.

Zie je design als een kleurplaat zoals je die vroeger als kind in een restaurant tijdens het wachten kreeg. Ontwerp eerst de grote lijnen. Pas wanneer die staan, kan je kleur toevoegen aan je kleurplaat op een manier waar je gebruikers echt wat aan hebben. Het is moeilijk om zo lang geen kleur te gebruiken. Dat weet ik. Maar geloof me, het betaalt zich op het eind dubbel en dwars terug.

Dus! De volgende keer dat je Sketch of Illustrator opent, laat die kleuren en schaduwen even voor wat ze zijn. Focus eerst op de basis. Daarna is het alsof je je favoriete kleurplaat inkleurt.

Dit artikel is gepubliceerd door UX Planet.