Visual design

Heb ik het hier over UI design, of echt over visual design? Daar zit een verschil tussen, ondanks dat veel visual designers voornamelijk bezig zijn met UI design. Binnen mijn portfolio maak ik een verschil tussen beiden. Waar ik bij UI design het letterlijk over de user interface heb, heb ik het bij visual design over iconen, logo’s en print media.

Dit is een eigen proces met een eigen werkwijze die, in samenwerking met UI design en UX, een volledige ervaring neerzet voor zowel de gebruiker als de klant.

Visual design in mijn portfolio

Bekijk hieronder een aantal van mijn projecten waarin ik als visual designer een rol heb gehad.

Over hoe ik mijn werk doe

Wist je dat het heel waardevol is om eerst in zwartwit te ontwerpen voordat je je favoriete kleuren erbij pakt?  In zwartwit je design presenteren levert namelijk hele andere resultaten op dan wanneer je meteen in kleur presenteert. Je gebruikers krijgen hierdoor een hele andere kijk op je ontwerp.

Icon design

Ik vind het heel leuk om iconen te tekenen. Hieronder staan een aantal van mijn favorieten. Deze heb ik onder andere gebruikt voor het Optaplanner project. Hierin waren de iconen een onderdeel van het tonen van diensten. De gebruiker kon zijn dienst herkennen aan het label, de kleur van het label en de onderstaande iconen.

Upload icon
Construction icon
Crime icon
Earth icon
Night shift icon
Evening shift icon
Football Insights icon
Morning shift icon

Door een boodschap in op drie mogelijke manieren over te brengen, zorg je dat gebruikers met een beperking, zoals kleurenblindheid, ook je applicaties kunnen gebruiken.

Wat nog meer over visual design?

Mijn achtergrond heb ik in visual design. Dat is heel lang geleden begonnen met een website die iemand in Flash had gemaakt, in de jaren 90. Misschien schrijf ik daar binnenkort nog wat over, maar bekijk voor nu vooral mijn Dribbble voor meer van mijn visual design werk.