UX en de valley of despair

Je zult misschien denken, dat is allemaal leuk en aardig wat je zegt, maar wat heb ik nou echt aan UX design design? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Het is een goede vraag met enorm veel mogelijke antwoorden. Vraag het aan tien mensen die iets met UX doen en je krijgt tien totaal verschillende antwoorden. Zo heb ik ook mijn antwoord op deze vraag.

In het kort helpt UX jou om je zakelijke doelstellingen te behalen door deze aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van de gebruiker. Hoe precies? Dat ligt aan de specifieke doelstellingen die je als bedrijf hebt. Eén ding is in ieder geval zeker. Je gaat te maken krijgen met de ‘valley of despair’.

De valley of despair

Heb je ooit van de valley of despair gehoord? Stel je voor. Je wilt iets veranderen in je leven. Elke keer als zo’n verandering in je leven optreedt, ga je na een enthousiaste gemotiveerde beginperiode in eerste instantie door een dip voordat je hier (hopelijk) uitkomt en je doel behaalt. Deze dip noemen we de valley of despair. Dit komt regelmatig voor in je persoonlijke leven. Denk bijvoorbeeld aan het beginnen met sporten. In het begin ben je erg gemotiveerd, maar na twee keer de loopband te hebben betreden, realiseer je je dat het toch nog niet zo makkelijk is als je van te voren dacht. Welkom in de valley of despair! Hier wil je zo snel mogelijk uit weg. Hoe snel je hier uitkomt, heeft een enorme impact op je resultaat. In dit geval of je wel of niet je conditie verbetert of die kilo’s die je kwijt wou raken ook daadwerkelijk kwijt raakt.

UX en de valley of despair

In de zakelijke wereld is dit niet anders. Wanneer jij als bedrijf een nieuw softwarepakket introduceert voor je medewerkers of klanten, gaan de gebruikers van dit pakket gegarandeerd door de valley of despair. Dat is logisch. Je gebruikers zijn gewend aan een bepaalde manier van werken. Gebruikers die in dit dal zitten, zijn ongelukkig met je nieuwe product of service. Ze vragen je waar hun vertrouwde manier van werken is gebleven. Op dit moment zakken de motivatie en prestaties van je gebruikers. Je klanten stappen misschien zelfs over naar een concurrent. Ze zitten nu in de valley of despair. En dat kost geld.

De rol van UX in de valley of despair

Een nieuw pakket zal altijd vergeleken worden met dat wat je gebruikers gewend zijn. Je kunt daarom ook nooit volledig uit het dal wegblijven. Bij elke verandering zal je altijd even in de valley of despair uitkomen. Dit is een dure periode. Hoe langer iemand namelijk in de valley of dispair zit, des te kleiner de kans op een lange termijn succes van jouw product. Je kunt dus maar beter zorgen dat jouw gebruikers zo kort mogelijk in dit dal zitten. Hoe doe je dat? Door te praten met je gebruikers, te ontdekken waar ze tegen aanlopen en hen met een passend ontwerp door de valley of dispair te leiden. Het liefst zelfs al voordat ze in dit dal uitkomen. User experience is hier ‘key’.

Een investering in UX zorgt ervoor dat de valley of dispair minder diep is en dat je gebruikers minder lang in dit dal blijven hangen. Oftewel, je medewerkers of klanten zien eerder de toegevoegde waarde van je nieuwe product. Ze willen je product graag blijven gebruiken en zijn tevreden. Ze zijn nu uit de valley of despair. Snel op dit punt uitkomen levert jou als bedrijf veel geld op.

Sneller uit de valley of dispair?

Ook voor jouw product of oplossing is dit mogelijk. A little bit of UX Magic goes a long way. Zo kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden die UX design jou kan bieden. Ben je benieuwd hoe we dit kunnen doen? Neem contact met mij op.

Dit artikel is gepubliceerd door UX Collective.