UX Research

Wat je idee ook is, je komt altijd in aanraking met mensen. Wil je succesvol zijn, dan kan je maar beter weten hoe je die mensen het beste kunt bereiken. Met die instelling begin ik mijn user experience (UX) researchtraject. UX research wordt vaak als subonderdeel van UX design. De resultaten van zo’n traject vormen de basis voor de volgende stap, user experience (UX) design.

In het kort

  • Een (of meerdere) creatieve sessie(s). Samen met de opdrachtgever.
  • Inzichten die direct van toegevoegde waarde zijn.
  • Een roadmap met concrete deliverables.

Mijn UX research werkwijze

Voor mij bestaat zo’n traject uit een terugkerend aantal stappen die verdeeld zijn in een aantal fases.

Elk user experience (UX) researchtraject begint met het jezelf verplaatsen in de opdrachtgever en zijn doelgroep. Dit doe ik door het gesprek aan te gaan met de opdrachtgever. Vaak heeft hij een probleem, een wens of een concept. Wat is zijn situatie en hoe kan ik daarbij helpen?

Door samen een creatieve sessie te houden komen we al snel tot een aantal snelle eerste inzichten. Deze inzichten zijn meteen van toegevoegde waarde voor de opdrachtgever. Een creatieve sessie bestaat uit een Lego- of kaartsorteerspel in combinatie met een overleg en een brainstormsessie.

Met de resultaten van de creatieve sessie(s), vaak een concept, een flow of een aantal aannames, ga ik het veld in. Door interviews en workshops te organiseren met gebruikers kom ik er achter of mijn aannames juist zijn. Is dat het geval? Mooi! Zo niet? Dan zijn dat waardevolle nieuwe inzichten.

Deze inzichten en aannames verzamel ik in een lijst met deliverables. Deze lijst wordt gesorteerd op prioriteit. Dit is afhankelijk van de doelstellingen die de opdrachtgever heeft.  Tenslotte giet ik deze lijst in een overzichtelijke roadmap met duidelijke deliverables die door de opdrachtgever (en eventueel een projectteam) te gebruiken is in de vervolgfases van het traject.