Hoe je storytelling gebruikt om een sterker design neer te zetten

Als mensheid zijn wij altijd liefhebbers geweest van goede verhalen. Onze dromen zijn verhalen. We dromen over de klassieke mythes en legendes, over wat we willen bereiken, over liefde en over sterven.

Overal om ons heen zie je verhalen. Denk bijvoorbeeld aan de beste reclames tijdens de Amerikaanse Super Bowl of aan de meest recente blockbuster film die net uitgekomen is. Storytelling versterkt het UX design van een product enorm. Sterker nog, storytelling is een basisbehoefte van de mens.

Wist je dat je met goede storytelling je design enorm kunt versterken? Lees hieronder hoe dat kan.

Design rondom een centraal thema

Heeft jouw product een thema? Misschien een type sport, een tijdperk of in het geval van een restaurant misschien een type keuken? Een prachtig voorbeeld hiervan is Dribbble. Dribbble is gebouwd rondom het thema basketbal. De gebruikers worden spelers genoemd en elk bestand wat een speler upload heet een ‘shot’.

Het hebben van zo’n thema is een geweldige manier om te zorgen dat je product je gebruikers bij blijft. Gebruik daarom design om een sterk verhaal en een thema neer te zetten binnen jouw product.

 

Een laadbalk met een golf thema versterkt het design van je product.

 

Ontwerp bijvoorbeeld een laadbalk voor een applicatie met het thema golf. Stel je voor dat je de eigenaar bent van een golfbaan. Je hebt een website en een app voor je bedrijf. De bezoekers van je website zijn allemaal golfers. Dat betekent dat ze het thema golf zullen herkennen op je website. Door een website te ontwerpen die aansluit op dit thema, kun jij je als bedrijf onderscheiden van de concurrentie.

Gebruik beweging om je gebruikers door een verhaal te leiden

User Interfaces (UI) kunnen overweldigend zijn. Zeker als je het UI waar je nu naar kijkt nog nooit eerder hebt gebruikt. Op zo’n moment is er te veel waar je op moet letten. Grote kans dat de gebruikerservaring (UX) tegen gaat vallen. Hier kan je als designer wat aan doen. Je kunt je gebruikers sturen door gebruik te maken van kleine bewegingen in je design. Op die manier kun je je gebruikers stap voor stap door je product heen sturen.

Laat bijvoorbeeld de elementen die je gebruikers kunnen verslepen een klein beetje bewegen in de richting waar ze heen moeten. Het trekt de aandacht van de gebruiker naar de juiste plek en helpt ze bij het volbrengen van de stappen die jij voor ogen hebt. Logische stappen die elkaar op een goede manier opvolgen binnen een product zorgen voor een geweldige UX.

Ontwerp een hoofdrol

Geef je ontwerp een gezicht. Maak hierbij gebruik van archetypes. Het archetype van de held, iemand met zijn eigen verhaal, is iemand waar je je als gebruiker in kunt verplaatsen. Een product waar een gebruiker zich in kan verplaatsen, is een product die intuïtiever werkt voor een gebruiker. Dat levert op zijn beurt weer een prettigere gebruikerservaring op. Maak gebruik van het archetype wanneer een gebruiker vast dreigt te komen in het verhaal van je product.

Als golfer kan je een reservering plaatsen op de website van een golfbaan waar je wil spelen. De website van de golfbaan toont altijd een lijst met reserveringen. Het zou voor kunnen komen dat er op het moment van reserveren geen andere reserveringen geplaatst zijn. Dit is niet een gewenste situatie, maar hij kan helaas voorkomen. Op zo’n moment laat je een ‘empty state UI’ zien. Deze empty state UI is een goede kans om wat leuks te doen vanuit design en storytelling.

 

Hannibal de Golfbal. Storytelling versterkt je design.

 

In het geval van een golfbaan zou je de golfbal de held van het verhaal kunnen maken. Dat is tenslotte waar het bij golf om draait. Hannibal de Golfbal slaapt op de golfbaan. Omdat er geen reserveringen zijn, kan hij rustig slapen. Dat weerhoudt hem er niet van om toch af en toe even te kijken of het veilig is. Zo blijft ook een ongewenste uitkomst binnen je product nog leuk om te zien.

Aan de slag!

Het gebruik van storytelling kan je design enorm helpen. Het werkt, of het nou gaat om een centraal thema of het meenemen van je gebruikers langs een aantal lastige stappen. Door gebruik te maken van storytelling in combinatie met je design versterk je de gebruikerservaring van je product enorm.

Het gebruik van storytelling is een vast onderdeel binnen mijn werk als designer. Ik vind het een belangrijk onderdeel van UX design. Ben je benieuwd wat dat voor jouw product of dienst kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Dit artikel is gepubliceerd door Muz.li by InVision.