De vouwbare telefoon. Doorbraak of gimmick?

Het is eindelijk zover. Na maanden van geruchten heeft Samsung vorige week zijn eerste vouwbare telefoon aangekondigd. De Samsung Galaxy Fold is een feit. Andere telefoonmakers volgden snel. Zo hebben ook Huawei en Oppo een vouwbare telefoon laten zien. Hebben we te maken met een doorbraak op het gebied van de mobiele telefoon? Of is een vouwbare telefoon niet meer dan een nice-to-have gimmick?

 

De vouwbare telefoon. Doorbraak of gimmick?Vanuit het perspectief van UX design hebben we in potentie te maken met een doorbraak. Je zult je misschien afvragen wat UX met een vouwbare telefoon te maken heeft. Telefoons zijn er toch al lang? We weten allemaal wat een telefoon is en hoe die werkt.

Goede vraag. Dat is echter niet de enige vraag. Een vouwbare telefoon roept nog veel meer vragen op. Het grote merendeel van deze vragen komen vanuit UX. Als we het over UX hebben, hebben we het over gebruikersgemak. Het gevoel dat iets gewoon werkt. Bij nieuwe producten is het essentieel om dit gevoel goed te krijgen. Dat is nog best lastig en wel om de volgende reden.

Nieuw product, nieuwe ervaring.

Wanneer iemand voor het eerst een nieuw product gebruikt, neemt hij zijn ervaring van vergelijkbare producten mee naar jouw product. Mijn vorige telefoon had een vingerafdrukscanner aan de achterkant, dus ik verwacht ook dat mijn nieuwe telefoon een vingerafdrukscanner aan de achterkant heeft. Om maar even iets te noemen. Mocht dit niet het geval zijn dan is dat even wennen. Het verhoogt de interaction cost van je product en dat beïnvloed weer de ervaring die een gebruiker met een product heeft. Of dat een positieve of negatieve ervaring is, is nog maar de vraag.

Het eerste wat een gebruiker doet wanneer hij iets nieuws in zijn handen krijgt, is proberen te ontdekken hoe het werkt. Dit doet hij gebaseerd op de ervaringen die hij met andere telefoons heeft. Een vouwbare telefoon is zo’n nieuw product. Hoe bel ik met een opgevouwen telefoon? Werkt dat hetzelfde als mijn oude vertrouwde telefoon? Waar zit de camera en kan ik deze gebruiken wanneer de telefoon gevouwen is én niet gevouwen is? Hoe vouw ik de telefoon op zonder hem te beschadigen? Ga zo maar door.

Drie makers, drie oplossingen.

Dat zie je wanneer je kijkt naar de vouwbare telefoons van Samsung, Huawei en Oppo. Alle drie komen ze met verschillende oplossingen. De mogelijkheden zijn praktisch onbeperkt. En dan hebben we het nog niet eens over mobile app development gehad. Hoe maak je voor al deze telefoons met ieder hun eigen formaat en verhouding scherm een goede mobiele app?

Dit zijn moeilijke vragen. Stuk voor stuk enorme uitdagingen waar je niet zomaar een goede oplossing voor hebt. Om de vouwbare telefoon een succes te laten worden, moeten we vanuit het oogpunt van mobile app development en UX met intuïtieve oplossingen komen. Oplossingen die gewoon werken. Alleen dan wordt de vouwbare telefoon de doorbraak wat het in potentie is.

Dit artikel is gepubliceerd door UX Collective.