UI Design

Een goed design is meer dan alleen een mooi plaatje. Dat is mijn visie op design. Ik geloof daar heilig in, maar dat wil niet zeggen dat dat mooie plaatje mag ontbreken. Dat mooie plaatje is een essentieel onderdeel van het grote geheel. Dat uit zich vaak in de vorm van een prachtig user interface (UI) design. Want soms moet iets er gewoon mega vet uitzien.

UI design is een van mijn competenties als designer. Bekijk mijn Dribbble voor meer van mijn designs.

UI design in mijn portfolio

Bekijk hieronder een aantal van mijn projecten waarin ik als visual designer, UX/UI designer of consultant een rol heb gehad.

Over hoe ik mijn werk doe

Dat mega vette ontwerp komt niet zomaar tot stand. Voordat ik aan de UI begin, heb ik het liefst al een onderzoek vanuit UX design gedaan. Uit dat onderzoek komen resultaten die ik meeneem in de keuzes die ik moet maken voor mijn design. Een applicatie voor een golfbaan ziet er qua UI design heel anders uit dan de UI voor een applicatie gericht op sociale interactie. De eerstgenoemde geef ik een zakelijke uitstraling door in het design gebruik te maken van een schreefletter, veel witruimte en een tone-of-voice die past bij de normen en waarden die een golfbaan nastreeft. Een sociale applicatie ontwerp ik daarentegen met veel meer kleur, meer ronde vormen en misschien zelfs wel helemaal zonder hoofdletters.

Gebaseerd op het eerder genoemde onderzoekresultaat kan ik snel aan de gang. Ik ben op de hoogte van de meest actuele trends op het gebied van design. Material Design en Apple’s Human Interface Guidelines kan ik dromen. Vaak gooi ik die samen en voeg ik er nog een stuk eigen ‘schwung’ aan toe om tot een eigen UI design te komen. Beide bovenstaande projecten zijn dan ook representatief voor mijn stijl van ontwerpen. Veel kleur, veel witruimte (en een voorliefde voor Ubuntu en Lato als font).

Design systems

Design systems zijn een nieuwe trend die je steeds meer terug ziet in de wereld van design. Een compleet design system helpt een bedrijf om consistent te zijn in alle visuele uitingen van het bedrijf. Het bestaat onder andere uit een aantal principes, richtlijnen en een componenten-bibliotheek. Het design system wordt beheerd door een kernteam en is toegankelijk voor iedereen binnen het bedrijf.

Een voorbeeld – Bernardus Golf

Een mooi voorbeeld van mijn werk in dit onderwerp is het project wat ik heb gedaan voor Bernardus Golf. Tijdens dit project heb ik een brede rol als designer vervuld waarin ik onder andere de volledige user interface heb opgezet voor een aantal applicaties.

Wat nog meer over UI design?

Dit is natuurlijk nog niet alles. Naast mijn werk schrijf regelmatig nog iets over dit onderwerp. Bekijk hiervoor mijn Dribbble en Medium voor meer voorbeelden van mijn werk in UI design.